Nakon odmora uvijek slijedi povratak u svakodnevicu: neka djeca tek kreću u jaslice, neka u vrtić ili već u nove školske pobjede.

Često se kod roditelja pojavljuje bojazan hoće li njihovi mališani i/ili školarci „pokupiti“ neku prehladu, gripu, virozu te je najučestalije pitanje što i na koji način poduzeti kako bi na vrijeme uspjeli prevenirati kronične infekcije tijekom zimskog perioda.
- Prvo što treba napraviti jest pomaziti crijeva odabranim probioticima te prebiotičkim vlaknima (FOS- fruktooligosaharidi).
U praksi probiotici, „dobre bakterije“, omogućavaju povećati broj dobrih bakterija koje su već prisutne u našim crijevima i tako osnažiti ekosustav crijeva u kojem je smješteno 60% stanica imunog sustava.
Što se tiče prebiotika, oni osiguravaju energiju koja je potrebna probioticima kako bi uspješno djelovali u crijevima.

Možete ih pronaći u fermentiranoj hrani, ali i u obliku dodataka prehrani čiji sadržaj možete dodati u bočicu s hranom ili u voćni sok već od rujna i tijekom 3 zimska mjeseca.
Pileje vam sugerira probiotik namijenjen za djecu od rođenja do 6. mjeseca naziva Lactibiane Enfant, kapi te za stariju djecu od 6 mj-12 g Lactibaine Enfant u vrećica.
Osim probiotičkih sojeva koji su pomno izabrani, istraženi te isključivo namijenjeni podizanju imuniteta, gastroenteritisima, alergijama, autoimunim bolestima...nalazi se i vitamin D3.


2. Provjeriti zalihe željeza u organizmu jer je ono od presudnog značaja u reguliranju mehanizama imunog sustava. Također je prijeko potrebno ustvrditi razinu feritina kod djeteta koje ima kronične upale, a to ćete napraviti odlaskom liječniku pedijatru.
Kako nadoknaditi manjak željeza?
U suplementaciji mlijekom koje je obogaćeno željezom, konzumiranjem leće, krvavica, jetrica, crvenog mesa, jaja.

DA LI STE ZNALI?
Željezo iz hrane se vrlo slabo resorbira (željezo životinjskog porijekla resorbira se oko 15%, a ono biljnog porijekla 5%). Sama prehrana nije dovoljna za povećati nisku razinu feritina, osobito ako osoba nije ljubitelj mesa i ribe. Prema rezultatima studije Val de Marne 29% djece mlađe od 2 godine, 14% u dobi od 2 do 6 godina i 15% adolescenata imaju problema s manjkom željeza.
Toplo preporučujemo dodatak prehrani na bazi željeza. Za odrasle osobe to je dodatak prehrani Oligobiane Fe/Cu, željezo u posebno patentiranoj molekuli Guanylor željezo bakar®, koje omogućuje puno bolju i bržu apsorpciju.

3. Osigurati dovoljan unos C vitamina i cinka koji direktno stimuliraju stanice imuno sustava.
Gdje pronaći C vitamin?
Top 10 namirnica voća i povrća koji sadrže C vitamin: crni ribiz, kivi, papaja, limun, naranča, mango, papričica, rotkva, brokula, kupus ili potočarka.
Prema rezultatima studije Val de Marne (Hercberg S., Preziosi P., Galan P. i suradnici ), uzimajući u obzir preporučeni dnevni prehrambeni unos, tek manje od 8% djece ima dovoljan unos C vitamina.
Gdje pronaći cink?
Top 5 namirnica koje su bogate cinkom: pšenične klice, kamenice, teletina, jetrica, kakao.

Rezultati studije Val de Marne (Hercberg S., Preziosi P., Galan P. i suradnici ) također je ukazala na podatak da čak 18 do 25% djece ima manji unos cinka od preporučene dnevne prehrambene doze.
4. Obratiti posebnu pozornost na vitamin D! Osim što djeluje na ugradnju kalcija i magnezija, vitamin D ima vrlo važnu ulogu i u imunom sustavu. Nedostatak vitamina D je puno češća pojava zimi jer se ovaj vitamin u velikoj mjeri sintetizira uz pomoć sunčevih zraka na koži.

Gdje naći vitamin D?
Top 5 namirnica bogatih vitaminom D: ulje bakalara, plava masna riba, margarin, žutanjak, jetra.
Pileje vam preporučuje D3 Biane u kapima, proizvod koji omogućava vrlo visoku resorpciju vitamina D3 koji je iz prirodnog izvora. Kapi su na bazi djevičanskog repičinog ulja i vitamina D3.
Vitamin D3 se u organizam unosi putem prehrane (1/3) , a 2/3 se sintetiziraju izlaganjem na suncu. Upravo ta činjenica objašnjava vrlo česti deficit vitamina D u zimskim mjesecima kod osoba koje se ne izlažu suncu. Da ulje ne užegne dodaje se vitamin E prirodnog porijekla u svrhu antioksidansa.
Kako je vitamin D3 topiv u mastima preporučuje se uzimati tijekom jela.
- 1 kap osigurava unos od 200 UI (internacionalnih jedinica).
- Vitamin se unosi u obliku D3 = kolekalciferol i prirodnog je porijekla.
- Vitamin D3 nalazi se u “uljnom nosaču” djevičanskom ulju repice (dobivenog hladnim prešanjem repice, prvo prešanje)
Prema najnovijim podacima oko 80% Francuza ima manjak vitamina D. Važno je obogatiti prehranu plavom masnom ribom bar 2x tjedno, kada izađe sunce prošetati nakratko te posegnuti za kvalitetnom suplementacijom ovog vitamina.

Izvor tekstova Echos

